Skip to main content

ketensystemen in de zorg

Werken met één EPD voor de hele keten in de zorg

Stelling: We moeten toe naar ketensystemen in de zorg, zodat je niet de “muren” koppelt, maar het huis samen bouwt waarin de patiënt/client veilig is.

Werken in één systeem voor de hele keten. Eigenlijk heel logisch, maar het gebeurt nog maar weinig in Nederland. Bij Annature geboortezorg werken verloskundigen in hetzelfde EPD als het ziekenhuis en recentelijk is Amstelland op hetzelfde EPD overgegaan als AmsterdamUMC. In het buitenland zijn zelfs landelijke initiatieven zoals in Noord-Ierland en Finland.

"Dat vraagt moed, lef en doorzettingsvermogen."

Wat is hier voor nodig? Stap over de muren van je zorgorganisatie, stel samen met de regio een visie op waarbij de patiënt en zorgverleners écht centraal komen te staan. Dat vraagt moed, lef en doorzettingsvermogen van alle betrokkenen, maar zeker ook op bestuurlijk niveau. Een investering voor een complex systeem wordt vaak gedaan voor 10 jaar, terwijl een bestuursteam van een ziekenhuis gemiddeld maar 2,9 jaar blijft zitten. Een gedeelde gedragen visie, gezamenlijk programma van eisen en duidelijke wet- en regelgeving kan daarbij helpen. Aan de overheid om duidelijke regelgeving op te stellen met lage regeldruk voor zorgverleners en ICT. Aan betrokkenen uit de regio de taak om samen te werken en het belang van de patiënt/cliënt voorop te stellen.

Het voorstel waarin het CDA pleit voor compleet nieuw open softwaresysteem in de zorg is vooral een naïef plan. Innovatie stopt niet en opboksen tegen R&D teams van grote techbedrijven is niet realistisch. Omarm de IT-sector juist en betrek ze met duidelijke spelregels. We gaan toch ook niet meer een eigen telefoon ontwerpen of een nieuwe zoekmachine in het leven roepen als land?

En vergeet niet: De meeste mensen deugen, ook in de IT branche. Indirect of direct komen we allemaal met zorg in aanraking en dan wil je dat jezelf of je dierbaren zo goed mogelijk geholpen worden.

Samen de zorg veranderen, let's deal with IT.

Wil je meer weten of even afstemmen?
Stuur me een berichtje, dan neem ik contact met je op.

Voornaam(Vereist)
Achternaam(Vereist)
Martym Osinga Samen de zorg veranderen, let's deal with IT.
ITtakes2

Geldershofstraat 19
6663 KN Lent

KvK: 83822496
BTW: NL003875638B46